Confirmats tots els ponents de la taula rodona

Un dels plats forts de la Jornada Biblioteques UNESCO del pròxim 17 de juny serà, sens dubte, la taula rodona. Amb el títol Els ODS: I la cultura, què?, té per objectiu analitzar i reflexionar sobre quin ha de ser el paper de la cultura en la consecució de l’Agenda 2030.

Tots estem d’acord que els aspectes culturals (drets culturals, patrimoni, diversitat i creativitat) juguen un paper essencial en el desenvolupament d’una societat global justa i sostenible. Per què, doncs, la cultura no compta amb un ODS propi? És suficient defensar que hi juga un paper transversal? Per parlar-ne, comptarem amb la presència de quatre representants dels sectors cultural i educatiu els quals, cadascú des del seu àmbit professional, treballen per integrar els aspectes culturals en les estratègies públiques que han de marcar el camí cap al futur que desitgem.

Alfons Martinell és director honorífic de la Càtedra UNESCO “Polítiques culturals i Cooperació” de la Universitat de Girona, així com director científic del Grup de Treball sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible de la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS- SDSN). És expert en el camp de la formació de Gestors Culturals, Cooperació Cultural i Desenvolupament, i Polítiques culturals, àmbits sobre els quals ha escrit diversos llibres, articles i treballs.

També va ser Director General de Relacions Culturals i Científiques de l’Agència Espanyola de cooperació Internacional (2004-2008) i president fundador de l’Observatori Interarts (1995-2004). Ara jubilat, ha estat professor en diferents universitats espanyoles, europees, africanes i de l’Amèrica Llatina.

Marta Llobet és Responsable d’Aprenentatge i Incidència a la Comissió de Cultura de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), així com consultora al Centre de Documentació i Informació de l’Oficina d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona, en les àrees de polítiques i gestió cultural.

Llicenciada en Humanitats i Estudis Interculturals (UPF), i màster en Gestió Cultural, també té estudis d’Arquitectura Superior (ETSAB-UPC) i un postgrau en Correcció i Qualitat Lingüística (UAB).

Gemma Carbó Ribugent és directora del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. És gestora cultural i doctora en Ciències de l’Educació, especialitzada en l’àmbit de les polítiques culturals i educatives. També ha dirigit, i actualment hi col·labora, la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació. 

Interessada des de sempre en les connexions entre el món de la cultura, l’educació i el desenvolupament sostenible, presideix la Fundació Interarts, que treballa en clau de cooperació cultural internacional, i l’Associació ConArte Internacional per a les arts en l’educació. Forma part del consell director del Museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya.

Carlos Gómez Chuliá no prové del sector cultural sinó del món de l’educació, que a diferència de la cultura, sí que compta amb un ODS específic (núm. 4. Educació de qualitat). Gómez Chuliá és assessor a la fundació FUHEM de Madrid, una organització que promou la justicia social, l’aprofundiment de la democràcia i la sostenibilitat ambiental, a través de l’educació i del treball de temes ecosocials. 

També és coordinador de la plataforma educativa valenciana El Aula Revuelta, una associació de mestres i educadors que desenvolupen projectes per a la Transformació Social, i del projecte de cooperació internacional WILLKA a Madagascar.

L’encarregat de conduir i moderar el debat serà Josep Antoni Moreno, periodista i coordinador de Gavà Televisió. Treballa als mitjans de comunicació municipals de Gavà des del 1998 i entre els programes que ha produït i presentat destaca el “Punts de Llibre”, en col·laboració amb les Biblioteques de Gavà.

Notícies relacionades

On dinem?

Gavà compta amb un important nombre d’establiments de restauració, de diferent tipologia i característiques i que dona resposta a les necessitats culinàries dels seus habitants

Llegir més »